Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Παγκόσμια ημέρα: Τα μουσεία της Ευρυτανίας



Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

Τα μουσεία γιορτάζουν τη διεθνή τους αναγνώριση ως κεντρικοί φορείς πολιτισμού και ιδιαιτέρα ως φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς
Στην Ευρυτανία έχει πολλά αξιόλογα μουσεία που μπορεί κανείς να επισκεφθεί.
Μερικά από αυτά είναι:
1. Μουσείο Καρπενησίου (Μουσείο Κων/νου και Αλέξανδρου Τσάτσου). Στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου λειτουργεί αίθουσα μουσείου, αφιερωμένο στους Κών/νο και Αλέξανδρο Τσάτσου.
2.Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων Στο σχολείο του χωριού το Μάιο του 1944 συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο προήλθε από τις Πρώτες Ελεύθερες Εκλογές και στο οποίο συμμετείχαν 176 Εθνοσύμβουλοι ως αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα.
3.Μουσείου Βίνιανης Στη Βίνιανη Ευρυτανίας συγκεκριμένα στην παλιά Βίνιανη υπάρχει το Ιστορικό Σύμβολο «Το σχολείο της Βίνιανης» και αποτελεί τόπο προσκυνήματος γιατί έχει γραφεί στην Ιστορία αυτού του τόπου.
4.Λαογραφικό Μουσείο Μ. Χωριού Το Μουσείο φιλοξενεί παραδοσιακές στολές, είδη οικιακής χρήσης, έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας.
5.Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Τροβάτου Στο Δήμο Αγράφων λειτουργεί Μουσείο Λαϊκής στο Τροβάτο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και μέρες λειτουργίας.

6.Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Τριάδας Στο Μουσείο υπάρχουν παραδοσιακές στολές ,αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν τις παλιές εποχές. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η Βιβλιοθήκη στο σπίτι του Χρυσόστομου Καραπιπέρη με 8.000 Βιβλία.

7.Λαογραφικό Μουσείο Δομνίστας Στο Μουσείο βρίσκεται παλαιά αντικείμενα και αρχαίο φωτογραφικό υλικό.


8.Λαογραφικό Μουσείο Γρανίτσας Στο χωριό λειτουργεί από το 1970 το μουσείο με αντικείμενα λαϊκής τέχνης, βιβλιοθήκη του Παπαντωνίου και του Στέφανου Γρανίτσα καθώς και προσωπογραφίες του στρατηγού Κωνσταντίνου και Στεφάνου Γρανίτσα.
9.Μουσείο στο Παλιό Μικρό Χωριό Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό σχολείο του Μ. Χωριού και αποτελείται από τρεις αίθουσες.
10.Μουσείου μοναστηριού Προυσού Περιέχει ιστορικά και θρησκευτικά εκθέματα. Στο μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον με πολλά εκθέματα, όπως βιβλία του 15ου και 16ου αιώνα, χειρόγραφα, τυπογραφημένα βιβλία ένα του 1821 που μπορεί να ήταν του Καραϊσκάκη, καθώς και πολλά άμφια.
11.Μουσείο Μοναστηριού Τατάρνας Διαθέτει θρησκευτικά εκθέματα. Διαθέτει βιβλιοθήκη με 633 έντυπα. Επίσης σώζονται μερικά αξιόλογα έντυπα από το 1544-1578 που έχουν στη Βιέννη, στη Βενετία και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και την ψηφιδωτή εικόνα «Ο Βασιλεύς της Δόξης
12.Λαογραφικό Μουσείο στον Τόρνο


Το νέο Λαογραφικό μουσείο στεγάζεται στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του χωριού, το οποίο παραχωρήθηκε στο σύλλογο Αδελφότης των Απανταχού Τορνιωτών "Η Μεγάλη Βρύση" από την εκκλησία του χωριού "Αγία Τριάδα" η οποία είχε υπό την επίβλεψή της το παλαιό σχολείο.Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν εξαρτήματα και αντικείμενα παλαιότερης εποχής όπως παλιός αργαλειός, μαγειρικά σκεύη, εργαλεία καθημερινής χρήσης παλαιοτέρων περιόδων, παλιές φωτογραφίες των κατοίκων του χωριού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου