Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Το αλφαβητάρι του Τσοπάνη (Σεπτεμβρίου)


Γράφει ο Σπύρος Ζαχαρόπουλος,

Άδουλος δουλειά δεν έχει το βρακί του λύει και δένει: Ποτέ ο άνθρωπος δεν κάνει καλύτερη περιγραφή του δικού του χαρακτήρα, όσο όταν περιγράφει το χαρακτήρα ενός άλλου.

Βαστάτε ποδαράκια μου να μη σας χέσει ο κώλος μου: Δεν υπάρχει τίποτε άλλο, παρά ένας και μοναδικός σκοπός: Η ερείπωση της γλώσσας, η κατάργηση των εννοιών, ώστε οι άνθρωποι ούτε να συνεννοούνται, ούτε να μπορούν να σκέφτονται. Γιατί μόνον έτσι θα μπορούν ορισμένοι να κάνουν τη δουλειά τους.

Για χάρη του βασιλικού, ποτίζεται κι η γλάστρα: Οι στατιστικές λένε ότι στις μέρες μας, ένας στους τέσσερις υποφέρει από κάποια διανοητική διαταραχή. Σκέψου τους τρεις καλύτερους φίλους σου. Αν είναι υγιείς τότε έχεις πρόβλημα.

Δε με θέλεις μία οργιά, δε σε θέλω μία τριχιά: Ο λογικός άνθρωπος προσαρμόζεται στον κόσμο. Ο παράλογος επιμένει να προσαρμόσει τον κόσμο στα μέτρα του. Συνεπώς η πρόοδος της ανθρωπότητας εξαρτάται από τον παράλογο άνθρωπο.

Εγώ καλά παντρεύτηκα κι ας κλαίει όποιος με πήρε: Αν θέλεις να κερδίσεις τη συμπάθεια της μάζας πρέπει να της λες τα πιο ηλίθια και ωμά πράγματα…. Τα πλήθη παρασύρονται από τον ζωντανό φανατισμό και την αληθινή υστερία που τα γεμίζουν με τρελό ενθουσιασμό.

Ζαβός ζαβή παντρεύτηκε, ζαβά παιδιά θα κάνουν: Ένας καλός πολιτικός όταν λέει ΝΑΙ σημαίνει ΙΣΩΣ και όταν λέει ΙΣΩΣ σημαίνει ΟΧΙ. Όταν πάλι λέει ΟΧΙ δεν είναι πολιτικός...

Η καλή νοικοκυρά, είναι δούλα και κυρά: Η φιλελεύθερη αντίληψη της ισότητας ευκαιριών μοιάζει με την ψευτοευγένεια μιας πρόσκλησης σε ανεπιθύμητους καλεσμένους, όταν υπάρχει η βεβαιότητα πως οι συνθήκες θα τους αποτρέψουν από το να τη δεχτούν.

Θές θέριζε και δένε, θές δένε και κουβάλα: Πριν ακόμα φτάσει η μπάλα σε σένα, πρέπει να έχεις καταλήξει τι θέλεις να κάνεις με αυτήν - όσες φορές είχα δύο επιλογές στο μυαλό μου, τελικά έχανα την ευκαιρία.

Ίδιο πρόσωπο έρχεται, ίδιο μαντάτο φέρνει: Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθει το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.

Κάλιο λόγια στο χωράφι, παρά μάγκανα στ' αλώνι: Σοφός είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει χρήσιμα πράγματα , όχι εκείνος που γνωρίζει πολλά.

Λείψε από την κακή την ώρα, για να ζήσεις χίλιους χρόνους: Για κάθε λεπτό που είσαι θυμωμένος, χάνεις εξήντα δευτερόλεπτα ευτυχίας.

Με το νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτρα: Ένα κεφάλι συνειδητά αδειανό αξίζει περισσότερο από ένα κεφάλι γεμάτο άχυρα που περνάει τα άχυρα για ιδέες.

Νιάτα δουλεμένα, γερατειά αναπαυμένα: Επιτυχημένος άντρας είναι εκείνος που βγάζει περισσότερα λεφτά από όσα μπορεί να ξοδέψει η γυναίκα του. Επιτυχημένη γυναίκα είναι αυτή που μπορεί να βρει έναν τέτοιον άντρα.

Ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη: Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν. Ο φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει. Όταν είμαι απών, δέχομαι ακόμα και να με μαστιγώνουν.

Όμοιος τον όμοιο γύρευε, πουτάνα την πουτάνα, κι ο κερατάς τον κερατά να περπατούν αντάμα: Διπλωμάτης είναι ο άνθρωπος που σου λέει να πας στο διάβολο με τέτοιο τρόπο, που πραγματικά αδημονείς να αρχίσεις το ταξίδι.

Παρηγοριά στον άρρωστο. ώσπου να βγει η ψυχή του: Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για πρωτοβουλία και ελευθερία κινήσεων. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο εκφράζουν απλώς την ευκολία με την οποία αφήνουν να τους χειραγωγούν οι άλλοι.

Ρώτα δύο, ρώτα τρεις και διάβαινε την Πόλη: Μερικοί γεννιούνται σπουδαίοι, άλλοι κατακτούν το μεγαλείο, και κάποιοι έχουν το μεγαλείο μέσα τους.

Σαπουνίζοντας γουρούνι, χάνεις χρόνο και σαπούνι: Μην εκνευρίζεσαι αν ο γείτονάς σου έχει το στέρεο ανοιχτό στις δύο το πρωί. Τηλεφώνησέ του στις τέσσερις και πες του πόσο σου άρεσε.

Το αμπέλι, θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι, στο γιαλό, θέλει καραβοκύρη: Όλα έχουν ειπωθεί, μα, αφού κανείς δεν ακούει, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Ύστερα από τη βροχή έρχεται το χαλάζι: Όταν ένας άντρας ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου στην σύζυγό του, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή είναι καινούρια σύζυγος ή είναι καινούριο το αυτοκίνητο

Φτωχός άγιος, δοξολογία δεν έχει: "Η μόνη διαφορά ανάμεσα στον άγιο και στον αμαρτωλό, είναι ότι κάθε άγιος έχει ένα παρελθόν και κάθε αμαρτωλός ένα μέλλον.

Χωριάτη άγιο κι αν ιδής, ποτέ μην προσκυνήσεις, κι αν τον ιδής και ‘πίσκοπο, χέρι μην του φιλήσεις: Διασημότητα είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται σκληρά για να γίνει γνωστός και μετά φορά σκούρα γυαλιά για να μην τον αναγνωρίζουν.

Ψάρι μπαρμπούνι διάλεγε και γάιδαρο καμπούρη, γυναίκα ψηλοκάβαλη και χοίρο μακρυμούρη: Ο Νεοέλληνας ενδιαφέρεται κυρίως να μπει από το παράθυρο στα πάντα. Ποτέ από την πόρτα. Αμα του εμποδίσεις την παρανομία χάνει την όρεξη.

Ώρες-ώρες με πιάνει μια κατάθλιψη. Για όλα εκείνα που έκανα - κι έχασα. Για όλα εκείνα που θα μπορούσα να κάνω - και χάνω: Ρώτησαν τον Αριστείδη τι τον στεναχωρούσε πιο πολύ στην εξορία. Εκείνος απάντησε: «Η κακή φήμη της πατρίδας μου. Όλοι την κακολογούν επειδή με εξόρισε»




*Αυτή η ιστορία δεν είναι τόσο τρομακτική όσο θλιβερή: Μια γνωστή ιστορία με έναν στρατιώτη που γύρισε τελικά από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Τηλεφώνησε τους γονείς του από το Σαν Φρανζίσκο:
-Μαμά, μπαμπά, γυρίζω στο σπίτι, αλλά θέλω να ζητήσω μια χάρη, έχω ένα φίλο και θέλω να έρθει κι αυτός.
-Φυσικά, χαρά μας να μας τον γνωρίσεις.
-Πρέπει να ξέρετε κάτι όμως, πάτησε μια νάρκη και έμεινε ανάπηρος, έχασε το ένα του χέρι και ένα πόδι. Δεν έχει πού να μείνει τώρα και θα ήθελα να μείνει μαζί μας.
-Πολύ άσχημο αυτό παιδία μου, ίσως του βρούμε κάποιο μέρος για να μείνει.
-Όχι, θέλω να ζήσει μαζί μας...
-Γιέ μου, μίλησε ο πατέρας στο τηλέφωνο, δε καταλαβαίνεις τί ζητάς, ένας άνθρωπος με τέτοια αναπηρία θα ήταν μεγάλο βάρος για εμάς. Έχουμε τις δικιές μας ζωές, δε μπορούμε να αφήσουμε αυτόν να μας ανακατέψει. Καλύτερα να ξεχάσεις τον φίλο σου, έλα σπίτι σου, και αυτός θα βρεί το δρόμο του.
Σε αυτό το σημείο έκλεισε το τηλέφωνο, και οι γονείς δεν ξανάκουσαν τον γιο τους. Σε λίγες μέρες όμως είχαν μια κλήση από την αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο, και έμαθαν οτι ο γιός τους έπεσε από μια πολυκατοικία. Η αστυνομία υπέθεσε οτι ήταν αυτοκτονία. Οι γονείς του νεκρού στρατιώτη πήγαν αμέσως στο νοσοκομείο για αναγνώριση. Εκεί έμαθαν κάτι νέο: ο γιος τους είχε χάσει ένα χέρι κι ένα πόδι στο Βιετνάμ.



Σοκαριστική δήλωση Τσίπρα: «Είμαι Άθεος…»



Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΦΙΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ



Ω, Παναγιά μου, Δέσποινα, γλυκύτατη Παρθένα
εις τον αγώνα της ζωής, βοήθα με και εμένα.
Βοήθησε με Παναγιά, γλυκιά μου Παναγία,
γιατί η ζωή είναι θάλασσα, μεγάλη τρικυμία..
Και ναυαγός ευρίσκομαι μέσα στη βιοπάλη,
στη χάρη σου στηρίζομαι, Παρθένα τη μεγάλη.
Και σαν μητέρα ευσπλαχνική, ελπίζω να μας σώσεις,
και από ορατούς και αόρατους εχθρούς να μας γλιτώσεις.
Στη σκέπη των πτερύγων σου σκέπασε Παναγιά μου,
όλου του κόσμου τα παιδιά και ύστερα τα δικά μου.
Και φώτισέ τα, Παναγιά, Χριστό να ακολουθήσουν
και στον αγώνα της ζωής με πίστη να βαδίσουν.
Την πίστη, την πραότητα, μην την αμελήσουν,
καθώς και την εγκράτεια μην την καταπατήσουν.
Ναι, Παναγιά μου, Δέσποινα, λυπήσου και ευσπλαχνίσου
και άφεση αμαρτιών ζήτησε απ’ το Παιδί Σου.
Να συγχωρήσει πταίσματα και τα αμαρτήματά μας,
να οδηγήσει στο καλό και εμάς και τα παιδιά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου