Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Το αλφαβητάρι του τσοπάνη (Νοεμβρίου)


Γράφει ο Σπύρος Ζαχαρόπουλος,


Αλλάζουμε κατεύθυνση, αλλάζουμε πορεία, όποιος κι αν είναι «ο οδηγός» δεν έχει σημασία. Είμαστε αντί-μνημονικοί… και δεξιοί κι αριστεροί, έχουμε συμφωνήσει… βγαίνουμε απ’ την κρίση.

Βάλαμε εμπρός τις μηχανές, πρώτα δεκάρες και δραχμές, το νόμισμα δικό μας. Μαζί με το ψιλό μας θα βγεί και το χοντρό μας. Το χιλιάρικο μας τόπανε, θα κοσμεί ο Λαφαζάνης ίσως στο δεκαχίλιαρο… Νικήτας Κακλαμάνης.

Γιατί, αυτό είν’ το λογικό… στο πόλεμο τον τρωικό, είχαν επικρατήσει, «λεβέντες παρά- φύση». Τι να μας πει η Λασκαρίνα κι ο Γιώργος Παπανικολάου εμείς ακούμε Πρεπεντέρη και λίγo... Χατζηνικολάου.

Δραχμές σ’ αντικατάσταση του βρόμικου ευρώ, θα τυπωθούνε προσεχώς, όχι στο Χολαργό. Να μην το πάρουν είδηση κάποιοι δραχμοφονιάδες κι ανησυχήσουν οι αγορές και οι τεμπελχανάδες.

Έτσι με ενθουσιασμό με τρόπο αιφνιδιαστικό. Πως πήραμε την Τροία; -θα κλάψει η κυρία. Γιατί πολύ μας τ’ πρήξε τα τελευταία χρόνια και για τα λίγα δανικά μας έβγαζε τα σωθικά.

Ζόρικα μας φερθήκανε και άλλοι Ευρωπαίοι, φαίνετε μας ζηλεύανε που είχαμε τα χρέη. Ας έρθουν να τα πάρουνε, τώρα απ’ το Λαφαζανη κι απ’ το μικρό Αλέξη μας πούνε «τρανό αλάνη».

Ήταν ο τρόπος άγαρμπος και μας υποτιμούσαν, πως θα μας στείλουν στη δραχμή συνέχεια απειλούσαν. Σύριζα τους ξεφεύγουμε Στουρνάρας- Τσακαλότως ο «Τσιπρανρέου» -  Παναγής….. Τι βγάζει αυτός ο τόπος; !!!

Θαύμα θαυμάτων!!! Tέλειος, ο τάφος στην Αμφίπολη. Ο ιδιοκτήτης του είναι άγνωστος, η διαδρομή του, ύπουλη. Τ’ ξέρε πριν συχωρεθεί πως δεν θα τον αφήσουν και πεθαμένο θα τον βρουν να τον φορολογήσουν.

Ίσως να του το σφύριξε... Βαρουφάκης – Ρουμπινί κι Λαπαβίτσας στα κλεφτά έριξε μια μπηχτή. - Κρύψου του είπαν γρήγορα, τίποτα δεν σε σώνει, «η Περιστέρα» θα σε βρει, ο Τασούλας καμακώνει.

Κενοτάφιο Αλέξανδρου, στον τύμβο του Καστά; Μας προκαλούνε θαυμασμό τ’ αρχιτεκτονικά. Οι σφίγγες στον προθάλαμο το μυστικό γνωρίζουν, αρχαιολόγοι ιστορικοί στα παράθυρα ερίζουν.

Λερώνουν το πολιτισμό, πατούν επί πτωμάτων. Ποιοί θα εκδώσουν άδειες; Πέριξ… καταστημάτων. Πολλές αιτήσεις μάθαμε, ανάγκη για τουρίστες, τριγύρω ο περίβολος θα σφύζει από «ψήστες».

Μπαρπαρός Χαϊρεντίν Πασά, κορβέτες, υποβρύχια κι άλλα πολεμικά. Οι Τούρκοι κάνουν έρευνες σε ύδατα χωρικά. Δεν δίνουνε λογαριασμό και δεν απολογούνται τα διεθνή ψηφίσματα όλα τα… αγνοούνε.

Νόμους και καταστατικά δεν χαμπαριάζουν… γρι. Βενιζέλος Κασουλίδης τ’ είπαν με τον Σούκρι. Έχουν γεμίσει «τούρκικα» τα Ελληνικά κανάλια και για τους υδρογονάνθρακες, τους τρέχουνε τα σάλια.

Ξεμπέρδεψε ο Δημήτρης μας, φεύγει απ’ το Αμύνης δεν γούσταρε να εμπλακεί στο «σπαραγμό της Σμύρνης». Το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης ο Μήτσος θα το χειριστεί σαν δημαρχω- κολωνακιώτης.

Οι αρχηγοί χαρήκανε του είπαν στο καλό, τον όπλισαν κατάλληλα τον κάναν αστακό. Εδώ πρωτοτυπήσαμε, επίτροπο οπλισμένο. Ποιός θα τολμήσει να του πει… -σε έχουμε χεσμένο;

Πάνοπλος και αγέρωχος, ο Νίκος καταφθάνει, με τα σγουρά του τα μαλλιά, που όλο ζελέ τους βάνει. Για πάσα νόσο έτοιμος και πάσα μαλακία αυτός που κατατρόπωσε το χρυσαυγήτη Ηλία.

Ρωμαλέος εκτιμήθηκε, κι νέος υπουργός, θα δείτε την ανάπτυξη γοργά να παίρνει εμπρός Σκρέκας το επιθετό του, πολλά τα επιτεύγματα στο ενεργητικό του. Κάλλιο καλορίζικοι παρά ανδρειωμένοι.

Σαπίλες στο δημόσιο οι έλεγχοι ξεσκεπάζουν, υπαλλήλους κρατικοδίαιτους στις λίστες αραδιάζουν. Στην εφορία τα εισοδήματα είναι μηδαμινά, στη Ελβετία οι καταθέσεις τους πολλά μηδενικά.

Τέρμα εδώ τα ψέματα στο δήμο Μαραθώνα κάποιες «κουκλίτσες» τίμιες δίνουν άνισο αγώνα. Ο μάνατζερ ο δήμαρχος δεν το κουνάει ρούπι έκανε μια δήλωση που θύμισε Τρικούπη.

Υπάρχουν και καλά παιδιά, που αναθεματίζουν πως μπλέξανε μες τη βρομιά, καθόλου δεν γνωρίζουν. Το λέω και το εννοώ, εδώ δεν κάνω πλακά, το τίμιο στον τόπο μας τον φωνάζουνε «μαλάκα».

Φόρτσα Φορτσάκη… πόρτα κλειστή, πλατεία γεμάτη. Εδώ αυτή η περιγραφή θέλει και φαντασία. Πρύτανης και Τσιπρίπουλα σε μια πολιορκία. Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα. Ένας για νομιμότητα κι ο άλλος για… αγώνα.

Χαλάρωσε Αλέξη μου, μη βιάζεσαι και τρέχεις, από τους στόχους που έβαλες, μπορεί πολύ να απέχεις. Ξέρω βράζει το αίμα σου, της νιότης η ορμή, μην παρασύρεσαι εύκολα σε λάθος… διαδρομή.

Ψάξου και πρόσεξε καλά, διάβασε κι ιστορία, αλλιώς αντιπολίτευση, αλλιώς στη εξουσία. Από ψηλά ειν’ εύκολα, τα μούτρα σου να σπάσεις και τότε τα συντρίμμια σου δύσκολα θα τα.. «μάσεις».

Ωστόσο ξανασκέψου-το, «στο γράφει ο τσοπάνης» πως πρέπει να τεντώνεσαι μέχρι εκεί που φτάνεις. Ο λόγος εις την ώρα του, χίλιους τόνους ζυγίζει, αν δεν τον πεις στην ώρα του, πεντάρα δεν αξίζει.

Καλό είν’ η συμφορά να έρθει μοναχή της, παρά με τη μάνουλα της και με την αδελφή της.


Όταν μεγαλώσεις να γίνεις πρωθυπουργός 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου