Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Λίγα λόγια για το Χωριό μας!!


Στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδας, μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον βρίσκετε ο πανέμορφος Νομός Ευρυτανίας. Συνορεύει με Αιτωλοακαρνανία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα. Ένας χώρος με πλούσια Ιστορική παράδοση, πνευματική ακτινοβολία, με μεγάλη εθνική προσφορά.
Η Ευρυτανία οφείλει την ονομασία στον μυθικό ήρωα, άριστο τοξότη και επώνυμο βασιλιά της τον «Εύρυτο». Κατά μια άλλη άποψη παράγεται από το αρχαίο ρήμα «ερύω» δηλαδή τεντώνω τη χορδή του τόξου και κατά συνέπεια «Ευρυτάν» είναι αυτός που τοξεύει καλά και δυνατά. Κατ’ άλλους το όνομα της περιοχής οφείλεται στα πολλά νερά από το «ευ» και ρέω δηλαδή εύρυτος περιοχή με τρεχούμενα νερά.
Πρωτεύουσα του αρχαίου Νομού ήταν η Οιχαλία. Δεν γνωρίζουμε ακόμα που βρίσκονταν αυτή η πόλη. Μεταξύ των τοποθεσιών που φαίνονται ως πιθανές για την τοποθέτηση της αρχαίας αυτής πρωτεύουσας είναι το Κλαυσί τα Φιδάκια ή η περιοχή των Δωμιανών.
Τα πρώτα στοιχεία για τους κατοίκους της Ευρυτανίας είναι από τον  Όμηρο. Στην Ιλιάδα αναφέρει ότι τον 12ο αιώνα π.Χ. το Β.Α. τμήμα του σημερινού νομού κατοικείτο από Δόλοπες, οι οποίοι πήραν μέρος σε μεγάλη εκστρατεία των Ελλήνων κατά της Τροίας με αρχηγό τον Φοίνικα υπό την γενική αρχηγία του Αχιλλέα.
Στην τουρκοκρατία η Ευρυτανία υπήρξε το καταφύγιο των διωκομένων και το καλύτερο ορμητήριο της κλεφτουριάς. Μοναστήρια Εκκλησίες παρεκκλήσια μέσα σε απάτητα λημέρια και σε απόμερες σπηλιές και βράχους. Γνωστοί αγωνιστές γεννήθηκαν σε αυτό το ευλογημένο τόπο. Χορμόπουλος, Λιβίνης, ο Γιάννης Μπουκουβάλας ο πολύ γνωστός Κατσαντώνης τα αδέρφια Χασιώτης και Λεπενιώτης. Στο Καρπενήσι, στον Προυσό, στο Φουρνά, μεγαλούργησαν δάσκαλοι του γένους ο Πατρό-Κοσμάς, ο Ευγένιος ο Αιτωλός, ο Αναστάσιος Γόρδιος κ.α.
Ο Κώστας Βελλής, κήρυξε την επανάσταση στην Ευρυτανία στην 10 Μάη του 1821.
Το Καρπενήσι πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, πρωτοχτίστικε στα βυζαντινά χρόνια και αποτελεί σήμερα μοναδικό αστικό κέντρο.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής οι δύσβατες περιοχές του νομού πρόσφεραν για μία ακόμα φορά προστασία στους αδούλωτους αγωνιστές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τις αρχές του 1942 άρχισε να οργανώνετε η αντίσταση. Στο χωριό Βίνιανη συγκροτήθηκε την άνοιξη του 1944 η πρώτη κυβέρνηση των βουνών, η οποία προκήρυξε εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα. Το εθνικό συμβούλιο που προέκυψε από αυτές τις εκλογές συνήλθε στο σχολείο των Κορισχάδων και πήρε αποφάσεις μεγάλης σημασίας.
Στη σκοτεινή περίοδο του εμφυλίου η περιοχή ρημάχτηκε και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος.
Νομός, αποκομμένος εντελώς από την θάλασσα, στο μεγαλύτερο τμήμα του, βουνά με μεγάλο υψόμετρο, Βελούχι, Χελιδόνα, Καλιακούδα, οροσειρά των Αγράφων κ.α
Μεγάλα ποτάμια διατρέχουν ένα τμήμα της Ευρυτανίας Ο Αχελώος ο Ασπροπόταμος ο Αγραφιώτης ο Μέγδοβας. Στα σύνορα με την Αιτωλοακαρνανία το όρος Παναιτωλικό αναγκάζει τα νερά δύο ποταμών του Κρικελοπόταμου και του Καρπενησιώτη να σμίξουν με τον Τρικεριώτη και να σχηματιστή η τεχνίτη λίμνη των Κρεμαστών.
Βασικοί παραγωγικοί πόροι είναι η υλοτομία, και η κτηνοτροφία που τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Η γεωργία που σε ελάχιστες περιπτώσεις ξεπερνά την ανάγκη της επιβίωσης, μόνο των ντόπιων κατοίκων, ελάχιστα κηπευτικά και όσπρια, κρεμμύδια, πατάτες, κάστανα και καρύδια τα κύρια προϊόντα της Ευρυτανίας. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός αποτελεί το πιο κερδοφόρο επάγγελμα των Ευρυτάνων. Το χιονοδρομικό κέντρο βελουχιού βρίσκετε στο οροπέδιο Διαβολότοπος 12χιλ. από το Καρπενήσι.
Σε αυτό τον υπέροχο νομό, στο κέντρο της Ρούμελης, βρίσκετε το θέμα του site. Στο Δήμο Καρπενησίου που καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρυτανίας, το χωριό μας τα Σελλά.
Η καθαρή ατμόσφαιρα, το υγιεινό κλίμα, τα έλατα, οι καστανιές, οι καρυδιές, τα πλατάνια και το κυριότερο η φιλοξενία και η ζεστασιά των κατοίκων κάνουν το χωριό μας ίσως το πιο φανταστικό!!!!! μεταξύ των δεκατριών δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου.- Όποιος δεν παινέψει το σπίτι του ….. λέει μια λαϊκή παροιμία
Από μαρτυρίες κατοίκων και από τα τοπωνύμια, πέριξ του χωριού, συνεπάγεται πως ο τόπος αυτός ήταν στη δικαιοδοσία κάποιου Πασά επί Τουρκοκρατίας, ο οποίος τον χρησιμοποιούσε σαν βοσκοτόπι. Το συμπέρασμα βγαίνει από τα ονόματα των σημερινών κατοίκων. Τα ίδια ονόματα ή με μικρές παραλλαγές συναντάμε στις περιοχές της Ηπείρου και Αιτωλοακαρνανίας – Βάλτος – Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Αιτωλικό. Ψάχνοντας κυρίως σε αυτές την περιοχές διαπιστώνουμε πως όχι μόνο τα ονόματα αλλά και οι ιστορίες των κατοίκων έχουν σχέση με το χωριό μας και τη γύρω περιοχή.
Οι μαρτυρίες λένε πως ο πασάς έπαιρνε ολόκληρες την οικογένειες  για βοσκούς που έφτιαχναν στάνες, «τα κονάκια τους» -αυτοσχέδιες καλύβες- στην περιοχή Καρούλα ή Καραούλι, Καμάρια, Κονάκια και στην περιοχή «Ζπαν» που κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την τούρκικη λέξη τσοπάνης.(-Δηλαδή του τσοπάνη-) Φεύγοντας οι Τούρκοι η περιοχή αυτή πέρασε στα χέρια κάποιου Χατζόπουλου σαν τσιφλίκι. Οι κάτοικοι δούλευαν για τον Χατζόπουλο με ποσοστό στις καλλιέργειες και στη κτηνοτροφία. Από αντιδράσεις τους ο Χατζόπουλος αναγκάστηκε να πουλήσει το τσιφλίκι. Το οποίο αγόρασαν οι κάτοικοι Σελλών και Μηλιάς  52 δικαιούχοι, έτσι παραμένει μέχρι σήμερα σαν ιδιόκτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου